Svet keramike
Atelje
   

Simpozijum SVET KERAMIKE

TEHNIČKE MOGUĆNOSTI ATELJEA

Atelje za izradu umetničke kraike Simpozijuma „Svet keramike“ u okviru Smotre umtnosti „Mermer i zvuci“ raspolaže sa sledećom opremom:
D. Stepanovic 1. Električna keramička peć za pečenje keramike V=l (85cm dužine x 75cm širinex85cm visine)
- maksimalna temperatura t max= 1250°C
- Napomena- budući učesnici treba da imaju u vidu da je peć komorna bez vagona i da su maksimalne dimenzije radova ograničene dimenzijama peći i mogućnosti i mogućnošću manipulacije suvim objektima.
2. Grnčarski električni točak
3. Presa za izvlačenje ploča (slab roller)
4. Laboratorijska peć (V= 6l) za probe masa i glazura
5. Vreteno sa keramičkim mlinom (V=5l) za mlevenje glazura
6. Kompresor sa pištoljem za glaziranje

TEHNOLOGIJA OBLIKOVANJA

O. Parlic Simpozijum „Svet keramike“ pruža mogućnost da se proces oblikovanja izvodi na grnčarskom točku, ručnim oblikovanjem ili livenjem (ukoliko se autori opredele za postupak livenja, potrebno je da donesu pripremljene gipsane kalupe). Masa za tokarenje i ručno oblikovanje je u kvalitetu kamenine (biskvitno pečenje t = 980°C, a glazurno pečenje t = 1240°C). Ova masa je kompozit lokalnih glina sa dodatkom šamotnog zrna dimnzija od 0 do 2mm oko 15%. Za livenje se može koristiti poluporcelanski šliker temperature pečenja= 1250°C, boja pečenja svetlo siva. Za ručno oblikovanje postoji mogućnost korišćenja terakote. Bojenje se izvodi oksidima, pigmentima, engobama i glazurama. Izbor bojitelja ograničen je mogućnostima nabavke na domaćem tržištu. Postoji i mogućnost trećeg dekorativnog nadglazurnog pečenja. Ukoliko je za rad nekog od budućih učesnika potrebno nešto izvan uslova kojima raspolažemo, neophodno je da nas pre dolaska kontaktiraju, kako i mogli da procenimo da li možemo da Vam izadjemo u susret. Postoji mogućnost da, u dogovoru sa organizatorima, autori donesu materijale sa kojima Smotra ne raspolaže, čiju vrednost ćemo im nadoknaditi.

PROGRAM RADA

Simpozijum „Svet keramike“ u okviru Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ traje četiri kalendarske nedelje. Radno vreme ateljea je prilagodjeno potrebama i zahtevima autora. Da bi predviđene radove uspešno i u roku završili, s obzirom na zahtve tehnološkog postupka i procesa, potrebno je da se ispoštuje sledeća okvirna dinamika. A. Andras U prvoj nedelji potrebno je da svi učesnici iskažu svoje potrebe za osnovnim (masa, bojitelji) i pomoćnim materijalima i započnu proces oblikovanja. Do isteka druge nedelje trajanja Simpozijuma potrebno je da se završi sa oblikovanjem komada. Po završetku procesa sušenja obavlja se biskvitno pečenje koje treba da se završi sa istkom treće nedelje. Četvrta nedelja predviđena je za glaziranje, glazurno pečenje i dekoraciju. Ukoliko se ispostavi da je za neki od ispečenih komada potrebna popravka Smotra se obavezuje da obezbedi prisustvo autora, kako bi izvršio popavku i nakon završetka Simpozijuma, da bi komadi bili spremni do otvaranja izložbe. U periodima kada tehnološki procesi zahtevaju prekide u radu, prisustvo učesnika nije neophodno (uz dogovor sa organizatorima). Prema programu Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“ svaki učesnik je dužan da za izložbu i stalnu postavku ostavi Smotri minimalno četiri rada. Program smotre, u dogovoru sa učesnicima, predviđa jednodnevni obilazak kulturno- istorijskih znamenitosti Aranđelovca i okoline. Sve vreme trajanja Smotre učesnicima je obezbeđena tehničko- tehnološka pomoć.

Stručni konsultanti:
Danko Milošević, dipl. Ing.tehn. 063-765-46-89
Dr Dušan Izvonar

Aktuelno

  Renovirana otvorena scena.

Pogledajte idejni projekat nove otvorene scene u parku Bukovičke Banje.
 

Otvorena scena1
Otvorena scena2

 
Otvorena scena3
Otvorena scena4

 

  Pokrovitelji smotre

I ove godine generalni sponzori umetničke smotre Mermer i Zvuci su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Aranđelovac.
 

Grb Aranđelovca
Ministarstvo-kulture

 

  Rekonstrukcija Stare kotlarnice

Objekat Stara kotlarnica nalazi se na obodu parka Bukovičke banje.
Danas potpuno neupotrebljiv, ovaj urušeni objekat Smotra umetnosti Mermer i zvuci planira da adaptira i da od njega napravi atelje za keramičare, goste našeg Simpozijuma Svet Keramike.
 

kotlarnica1
kotlarnica2

 
kotlarnica3
kotlarnica4

 

  Proslava jubileja

Simpozijum "Mermer i zvuci" će ove godine biti otvoren 51-i put.
Umetničko leto u Aranđelovcu počinje 8. jula, a završava se u septembru 2016. godine.