Svet keramike
Istorijat
   

Simpozijum SVET KERAMIKE

Retrospektiva-Svet-keramike-2 Ideja o osnivanju internacionalne smotre keramike u Aranđelovcu pala je nesumljivo na plodno tlo, začeta u prirodnoj sredini i u odgovarajućem okruženju: pre svega od 1966. u gradu je već postojala značajna multimedijalna kulturna manifestacija „Mermer i zvuci“u čijem okviru je bio i simpozijum skulpture „Beli Venčac“, na kome su se okupljali vajari iz tadašnje Jugoslavije i sveta. Grad se već saživeo sa činjenicom da tokom leta postaje pozornica kulturnih zbivanja, a umetnici, kulturni radnici, novinari kao učesnici ili članovi organizacionih tela ove manifestacije, predstavljali su kulturni potencijal iz koga su prirodno nastajale nove zamisli. Izgledalo je čak i neizbežno da se simpozijum keramike veže za ovaj grad: u okolini Aranđelovca vekovima se kopala kvalitetna glina, pogodna za grnčarstvo. Andre-Viloks U programu manifestacije „Svet keramike“ predviđeno je održavanje izložbi radova umetnika nastalih tokom njihovog boravka u Aranđelovcu. Već prve godine „Sveta keramike“ (1974.) osim obavezne izložbe posvećene radovima učesnika Simpozijuma, održano je i niz drugih. Ne samo da su te godine samostalno izlagali Olga Vujadinović, Branislav Stajević i Paula Kasinen (Finska) već je, nagoveštavajući buduću plodnu saradnju sa ovim Simpozijumom Muzej primenjene umetnosti iz Beograda prikazao eksponate svoje zbirke keramike, a zabelećena je i izložba keramike jedne strane zemlje- Tunisa. U srpskoj umetničkoj keramici, približno od vremena u kome je nastala manifestacija „Svet keramike“, matica zbivanja i osnovni tok predstavlja afirmacija keramike kao čiste umetnosti. Počinje da se ispoljava do tada nepoznata sloboda stvaranja i začinje nešto što će trajno obeležiti keramiku Srbije: izuzetna raznovrsnost, snažno ispoljavanje kreativne individualnosti, često divergentni stilovi koji čitavu scenu na području umetničke keramike ispunjavaju uzbudljivom živošću. Prozor-P.Daroz,-Indija-i-Kompozicija-Delie-Prvacki Prešavši put dug 39 godina, od umetnika do umetnika, njih ok 300, različitih po temperamentu, stilovima i talentima, duh manifestacije „Svet keramike“ je trajno obeležio Aranđelovac. Za mnoge umetnike to je bila samo usputna stanica u hodu prema svojoj umetničkoj sudbini, ali otišavši, oni su u Aranđelovcu ostavili deo sebe, čime su darovali život jednoj od najznačajnijih zbirki umetničke keramike u ovom delu Evrope. U okviru Simpozijuma „Svet keramike“ radili su, između ostalih i Mirjana Isaković, Marina Sujetova Kostić, Federiko Bonaldi, Hedvig Majoroš, Osa Katarina Helman, Gizele Šmit Rojter, Velimir Vukićević stariji i Velimir Vukićević mlađi, Kolin Pirson, Dragoljub Adžić, Aleksandar Portnoj, Aranka Mojak , Branislav Spasojčević, Lana Tikveša, Lana Rakanović, Valentina Savić i mnogi drugi. Njih dve stotine ostavilo je oko sedam stotina radova koji čine zbirku Simpozijuma „Svet keramike“ Smotre umetnosti „Mermer i zvuci“.

Aktuelno

  Renovirana otvorena scena.

Pogledajte idejni projekat nove otvorene scene u parku Bukovičke Banje.
 

Otvorena scena1
Otvorena scena2

 
Otvorena scena3
Otvorena scena4

 

  Pokrovitelji smotre

I ove godine generalni sponzori umetničke smotre Mermer i Zvuci su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Opština Aranđelovac.
 

Grb Aranđelovca
Ministarstvo-kulture

 

  Rekonstrukcija Stare kotlarnice

Objekat Stara kotlarnica nalazi se na obodu parka Bukovičke banje.
Danas potpuno neupotrebljiv, ovaj urušeni objekat Smotra umetnosti Mermer i zvuci planira da adaptira i da od njega napravi atelje za keramičare, goste našeg Simpozijuma Svet Keramike.
 

kotlarnica1
kotlarnica2

 
kotlarnica3
kotlarnica4

 

  Proslava jubileja

Simpozijum "Mermer i zvuci" će ove godine biti otvoren 51-i put.
Umetničko leto u Aranđelovcu počinje 8. jula, a završava se u septembru 2016. godine.